2016. május 20., péntek

Anyasági ellátások, második fejezet: igénylés

Az előző részben leírt ellátások igényléséről ejtenék néhány szót.
Az első dolog az adókedvezmény. A terhesgondozáson 13 hetes(=91 nap) terhességi kor betöltését követően a kezelőorvos kitölt egy igazolást, ezt mindenképpen meg kell őrizni a bevallást követő 5 évig. A linkre kattintva elérhető a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges adatlap és a hozzá tartozó kitöltési útmutató, amiből kiderül, hogy a munkáltató felé 2 példányban kell benyújtani a kitöltött lapokat, valamint ha megosztva érvényesül a kedvezmény, akkor mindkét szülőnek ki kell töltenie a rá vonatkozó részeket. Nem csak munkabérből, hanem CSEDből és GYESből is igénybe vehető.
Az adóbevallás során érvényesíthető kedvezmény mértékét a NAV oldalán lévő kalkulátorral lehet kiszámolni, a bevalláson a NAV külön lapon kéri a számított adatok kitöltését. Ha jár vissza pénz, ne felejtsük el a Főlapon feltüntetni a bankszámlaszámunkat vagy a postázási címünket! Ha könyvelő vagy a munkáltató készíti el az adóbevallást, akkor a már fentebb linkelt nyilatkozatot kell leadni neki.
A CSEDet az OEP honlapján lévő adatlap kitöltésével és elküldésével igényelhetjük legkorábban a szülés kiírt időpontja előtt 28 nappal. A linken lehet kézzel vagy géppel kitölthető adatlapot is letölteni. Az igényt a munkáltatóhoz vagy a területileg illetékes Kormányhivatalhoz lehet benyújtani. Kormányhivatalok listája megyék szerinti lebontásban: itt, bal oldalt.
Egyszeri anyasági támogatás igénylése ezen az oldalon lévő dokumentum kitöltésével lehetséges, a gyermek TAJ-száma is szükséges hozzá, így csak szülést követően kérhetjük. Ehhez a védőnő állít ki egy igazolást, hogy a kismama megjelent terhesgondozáson legalább 4 alkalommal. A kitöltött, kinyomtatott űrlapot a Magyar Államkincstár megyei kirendeltségéhez postán, vagy az itt letöltött adatlapot elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül lehet leadni.
A GYESt szintén kitöltve és kinyomtatva lehet a MÁK (=Magyar Államkincstár) megyei kirendeltségéhez vagy Ügyfélkapun keresztül leadni. A letölthető, számítógépen kitölthető adatlap a linkre kattintva már le is töltődik.
A családi pótlék is MÁKos adatlap, a számítógépen kitölthető, nyomtatható változat ezen a linken elérhető, az Ügyfélkapun leadható változat pedig erre a linkre kattintva automatikusan letöltődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése